Z práce do práce

V pondelok sme mali najťažší terén tohto roku: viac než 80 prudkých schodov a úzkych uličiek, po ktorých sme zniesli niekoľko ton materiálu, nás viedlo dole záhradou k chatke, kde práve staviame unikátne dielo – kachľovú pec so sporákom na drevo. Nie len lýtka dostali zabrať. Viete si teda predstaviť, aké ťažké bolo tlačiť plyn v utorok cestou s prenosnou kachľovou pecou do Čičman.

prenosná kachľová pec v obchode v čičmanoch

prenosná kachľová pec v obchode v Čičmanoch

S prenosnou pecou do Čičman

Piecku sme stavali na netradičnom mieste, v predajni lokálne ručne vyrábaných predmetov v srdci Čičman. Predajňa/kaviareň lákala návštevníkov, hoci kvôli nám bola zatvorená. Zvedavé duše neodradil ani hluk z vodnej rezačky, ktorá bola vyložená priamo pri vchode do obchodu.

Ako zvyčajne, pred vybalením auta sme sa pozreli na terén, na komín a na miesto umiestnenia pece. Zistili sme, že 15 cm od ohniska je (ako nám zákazníčka povedala, viac ako 100-ročná) drevená lavica. Vysvetlili sme zákazníčke, že na mieste nemôže zostať, súhlasila a premiestnili sme ju. Safety first.

Ľudia si často myslia, že telo kachľovej pece nemá takú vysokú teplotu ako liatinový krb – a je to pravda. Často však zabúdajú na to, že sálavé teplo cez liatinové a presklené dvierka je oveľa intenzívnejšie. Kvôli tomu odporúčam vzdialenosť horľavých materiálov pred čelom pece minimálne 100 cm.

Zvedavých okoloidúcich sme využili na vybratie prichystanej konštrukcie pece z auta. Piecku sme mali prichystanú v dielni pôvodne ako 3 rady vysokú, no zákazníčke som už vopred telefonicky vysvetlil, že 3 rady na vykúrenie daného priestoru nevystačia. Na mieste sa ukázalo, že to bolo správne nielen z vykurovacieho, ale aj z estetického hľadiska. Výsledná výška 5 radov bola oveľa elegantnejšia a táto medová piecka krásne zapadla do interiéru. Prenosné pece, ktoré mám na sklade je možné po dohode zvýšiť bez dlhého čakania na výrobu dodatočných kachlíc. (Všeobecne výroba kachlíc na mieru môže trvať aj 3 mesiace, výroba dodatočných kachlíc k prenosnej peci 2-3 týždne.)

Stavba prenosnej kachľovej pece

So stavbou sme začali okolo obeda, majiteľka obchodu nás privítala čajom s lokálnymi koláčikmi.

čičmany stavba prenosnej pece pohostenie

Na začiatku stavby sme si mysleli, že v ten deň ešte pôjdeme domov. No keď sme o 22. hodine začali upratovať a všade okolo v horách sa ozývali jelene a ďalšie rozprávkové bytosti, rozmysleli sme si to a prijali sme ponuku majiteľky na prenocovanie v jednej z čičmanských chatiek. Od práce sme sa celých 10 hodín nepohli, a tak nám večer majiteľka nachystala pirohy. V súlade s naším mottom „po nás nezostane nič, len piecka“ sme upratali, zjedli pirohy a spoločne vyskúšali piecku.

Zákazníčka sa pýtala, kedy budú môcť kúriť, pretože v Čičmanoch zvyklo byť už skoro na jeseň dosť zima. Obávala sa, že pred prvým zapálením ohňa bude musieť čakať. Nie je pravda, že piecku je potrebné sušiť bez ohňa dlhé týždne. S malým množstvom dreva, v tomto prípade 2 kg, sme hneď po dokončení stavby pece zákazníčke ukázali, ako správne zakúriť. Ide o také malé množstvo dreva a teda aj uvoľneného tepla, že toto piecku nepoškodí. Množstvo prikladaného dreva je potrebné postupne zvyšovať. Viac si môžete prečítať v našom návode na používanie pece. Za každých okolností je však potrebné, aby na piecke boli otvorené dvierka – v závislosti od jej veľkosti 7–14 dní, aby sa z nej vedela odpariť nadbytočná voda. 

Bolo zaujímavé zobudiť sa v pamiatkovej rezervácii s vedomím, že v domčeku vedľa nás stojí „naša“ piecka.

zaúčanie zákazníčky ako používať prenosnú kachľovú pec

Ako kúriť vo voľne stojacich malých na mieste stavaných, tzv. „prenosných“ kachľových peciach?

Tento typ kúrenia platí pre pece s rozmermi:

  • 45×45 cm
  • 45×67 cm
  • 55×45 cm
  • 55×67 cm

Tieto pece majú pomerne malé ohnisko v pomere k hmotnosti (schopnosť sálania tepla), t. j. na jeden raz neviete naložiť do ohniska toľko dreva, aby sa telo pece dostatočne zohrialo. Inými slovami, v klasických stavaných peciach sa prikladá jednorazovo veľké množstvo dreva (plné ohnisko, ktoré je v tomto prípade väčšie) a potom sa už drevo neprikladá. V oboch prípadoch je princíp podobný: drevo musí v peci horieť hodinu a pol. Pri prenosnej peci rovnako naložíte plné ohnisko, lenže dvakrát. Prvýkrát odhorí za 45–50 minút, následne keď horí už len jedno polienko, tak znovu naložíte plné ohnisko a necháte odhorieť. Po odhorení druhej várky, keď vidíte len slabo tlejúcu pahrebu, môžete uzavrieť prikladacie dvierka a kachľová pec bude sálať príjemné zdravé teplo až 10 hodín.